Explicațiile oficiale pentru clipul Rusiei și „Cumințenia Pământului”: „I-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare”

Explicațiile oficiale pentru clipul Rusiei și „Cumințenia Pământului: „I-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare
Publicat: 09/10/2016, 10:19

”Povestea este simplă, ca un ou, ca pâinea. Când am ajuns aici era perioada concediilor. De câte ori treceam prin Piața Victoriei spre vizitele pe care le făceam colegilor din corpul diplomatic, vedeam această fotografie uriașă pe fațada clădirii guvernului. Eu nu înțeleg bine românește și mi-am întrebat colegii despre ce este vorba. Și mi-au spus că este o campanie națională pentru strângerea de fonduri ca să se cumpere această statuie a lui Brâncuși, ca un semn de recuperare a moștenirii naționale. Le-am spus, foarte bine, de ce nu, să arătăm că susținem această campanie. Dar, mi-au spus că din păcate pe rețelele de socializare, campania este însoțită de un fel de videoclip care pleacă de la presupunerea că nimic bun nu poate să apară dinspre Rusia. Și în acest context în mod particular au învinuit Rusia Dumnezeu știe pentru ce. Așa că am simțit că trebuie să avem și noi o opinie în această privință, tot pe rețelele de socializare”, a detaliat ambasadorul într-un interviu acordat Digi24.

El a precizat că nu poate spune că a fost inițiativa sa personală, ci a fost un grup din ambasadă, pe ale cărui sfaturi și donații s-a bazat – ”modeste, dar simbolice”.

”Iar, ca rezultat, din păcate, până acum, chiar dacă nu am primit vreo dovadă că ar fi ceva neprietenos în filmul nostru, suntem nevoiți să facem față unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe. Ni s-a spus că nu avem dreptul la o opinie. Pretextul lor era că acel film mai lung, neprietenos, era o inițiativă privată, iar inițiativa noastră ar fi una oficială. Nu este una oficială, este o reacție umană firească la evenimentele care au loc. Dacă un popor adună bani să își răscumpere moștenirea, ne exprimăm solidaritatea. Nimeni nu este împotriva unui astfel de lucru. Dar dacă este însoțită (campania, n.r.) de provocări, de sentimente neprietenoase împotriva țării mele, nu pot sta deoparte. Trebuie să îmi exprim opinia”, a motivat Kuzmin.

Pe de altă el a menționat că nimeni nu i-a spus până în prezent ”ce anume a fost neprietenos în adevăratul sens al cuvântului, nu la emoțiile cuiva în mod personal sau ale unui anume grup” în materialul video al Ambasadei.

”Vă pot spune că până acum am discutat deja despre această chestiune, m-am familiarizat cu ea nu doar de pe rețelele de socializare, dar am vorbit personal cu mai mulți oameni. Și nu am auzit comentarii de genul celor pe care le aud pe rețelele de socializare. Că este un act neprietenos, umilitor și așa mai departe. După părerea mea, dacă vrem să învățăm ceva despre partenerii și vecinii noștri, despre poziția lor, trebuie să le lăsăm înainte de toate dreptul să își exprime opinia”, a adăugat el.

Întrebat de ce încă mai simte Rusia nevoia să ne învețe istorie, Valeri Kuzmin a replicat că România nu ar trebui să ia acest film drept o declarație oficială semnată și parafată a Rusiei.

”Vă pot dezvălui un secret: i-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare, dacă vreți (la campania Cumințenia Pământului ”Ultimul tren”, n.r.). Nu vă spun că aceasta este o interpretare perfectă a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor noștri din România drept una pozitivă. Repet, nu este o poziție formală a Rusiei, nu este poziția unei adunări de istorici, a unei comisii comune, este opinia mea. Imaginați-vă că istoria nu știe la condițional sau modul subjonctiv, imaginați-vă că armata română nu s-ar fi alăturat alianței împotriva imperiului turc, în acel război. Poate că prima recunoaștere internațională a independenței României ar fi fost amânată, poate până la începutul primului război mondial”, a detaliat el.

Ambasada Rusiei a anunțat recent o contribuție ”modestă” de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului, demers însoțit de un clip-replică la cel realizat de Papaya Advertising, care face referire la instaurarea comunismului, reprezentanța diplomatică susținând că România s-a reconstruit economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice.

”Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial – armata rusă și armata română luptă împreună pentru independența României. Al Doilea Război Mondial – armata sovietică și armata română luptă împreună pentru independența Europei. Industrializarea României – România se reconstruiește economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să învețe istoria adevărată. Ambasada Federației Ruse în România donează pentru Cumințenia Pământului. România trebuie să își recupereze valorile, copiii trebuie să învețe istoria adevărată”, se arată în videoclip.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
A doua recalculare a pensiilor. Are loc tot în 2024. Pensionarii, puși la plată
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?